Java e Parasë 2021

Gjatë javës së 22-28 mars 2021, Banka e Shqipërisë (BSH) dhe Shoqata Shqiptare e Bankave (AAB), me mbështetjen e Ministrisë së Arsimit, Sportit dhe Rinisë (MASR), Agjencisë së Sigurimit të Depozitave (ASD) dhe partnerë të tjerë, organizuan veprimtari të ndryshme, në përputhje me rregullat kombëtare të sigurisë shëndetësore anti-COVID-19, me qëllimin e promovimit të përpjekjeve që synojnë përmirësimin e edukimit financiar të të rinjve.

“Kujdesu për veten, kujdesu për paratë e tua” ishte tema zyrtare e Javës së Parasë 2021. Kjo temë theksoi rëndësinë e krijimit të qëndrueshmërisë financiare dhe të qëndrimit i shëndetshëm, në kontekstin aktual.

Java e Parasë 2021 përfshiu në mënyrë aktive më shumë se 500 nxënës dhe studentë, nga më shumë se 130 shkolla, të të gjithë cikleve.

Më 23 mars 2021, Banka e Shqipërisë hapi Javën e Parasë, në një ceremoni online ku përshëndetën Z. Gent Sejko, Guvernator i Bankës së Shqipërisë; Znj. Evis Kushi, Ministre e Arsimit, Sportit dhe Rinisë, dhe Z. Silvio Pedrazzi, Kryetar i Shoqatës Shqiptare të Bankave. Pas përshëndetjeve të rastit, veprimtaria vazhdoi me shpërndarjen e çmimeve për fituesit e 4 konkurseve, të lançuara më parë nga Banka e Shqipërisë dhe Shoqata Shqiptare e Bankave, AAB.

Konkursi i parë, i organizuar gjatë kësaj jave, ishte “Vizatimi më i Mirë”, me temë: “Kujdesu për vete, kujdesu për paratë e tua”, drejtuar nxënësve të klasës së 5-të të shkollave fillore të vendit. Ky konkurs u mbështet nga Alpha Bank – Shqipëri.

Konkursi i dytë ishte ai me fotomontazhe, me temë: “Kujdesu për vete, kujdesu për paratë e tua”, i cili iu drejtua nxënësve të klasave të 8 & 9-ta të shkollave fillore. Konkursi u mbështet nga FIBank – Shqipëri.

Konkursi i tretë ishte ai për videon më të mirë. Nxënësit e shkollave të mesme u ftuan të përçojnë mesazhet e tyre origjinale në lidhje me temën: “Kujdesu për veten, kujdesu për paratë e tua”. Konkursi u mbështet nga Tirana Bank.

Konkursi i katërt, për postimin më të mirë në Facebook, për temën: “Ndikimi i Covid-19 në ekonomi dhe kujdesi për financat personale në periudha pandemie”, drejtuar studentëve të fakulteteve të Ekonomisë dhe Financë-Bankë, u mbështet nga OTP Bank – Shqipëri.

Finalet shqiptare të Konkursit Evropian të Parasë 2021

Më 25 mars 2021, Shoqata Shqiptare e Bankave (AAB), në bashkëpunim me Bankën e Shqipërisë dhe mbështetjen e Ministrisë së Arsimit, Sportit dhe Rinisë dhe Agjencisë së Sigurimit të Depozitave (ASD), organizuan për herë të tretë Konkursin Evropian të Parasë, me pjesëmarrjen e 360 ​​nxënësve të moshës 13-15 vjeç, nga e gjithë Shqipëria. Këtë vit konkursi mbi edukimin financiar u zhvillua online dhe pjesëmarrësit garuan si një ekip përmes platformës Kahoot!, në një veprimtari të drejtpërdrejtë në kanalin e AAB-së në YouTube.

Ky konkurs është bërë një traditë vjetore dhe synon përmirësimin e njohurive financiare te fëmijët dhe të rinjtë.

Skuadra fituese ishte nga shkolla “Sotir Gurra”, Korçë dhe përbëhet nga: Pandush Kosta dhe Anastasia Myftarlli. Kjo skuadër fituese përfaqëson Shqipërinë për herë të tretë në finalet e Konkursit Evropian të Parasë, në 20 prill 2021.

Takim me studentët

Më 25 mars 2021, Dr. Spiro Brumbulli, Sekretar i Përgjithshëm i Shoqatës Shqiptare të Bankave (AAB), zhvilloi një takim & leksion online me studentë të Departamentit të Ekonomiksit & Financës, në Universitetin Europian të Tiranës (UET). Tema e këtij takimi ishte përfshirja dhe edukimi financiar, si dhe bankat tregtare.

Leksion i Hapur

AAB, në bashkëpunim me Universitetin Europian të Tiranës (UET) organizuan, në 26 mars 2021, një leksion të hapur me studentë të Departamentit të Ekonomiksit & Financës. Gjatë këtij leksioni, të mbajtur nga Znj. Ediola Biçaku, Drejtore e Departamentit të Auditimit të Brendshëm në Intesa Sanpaolo Bank Albania, studentët u njohën me rolin dhe funksionet e auditit të brendshëm në sektorin bankar.

Faleminderit të gjithëve që morën pjesë dhe mbështetën realizimin e këtyre veprimtarive!

GALERIA