Çelet Java e Parasë 2021

23/03/2021

Në datën 23 mars 2021 u organizua ceremonia hapëse online e Javës së Parasë për vitin 2021. Kjo javë është një nismë, e cila synon ndërgjegjësimin e brezit të ri për të qenë qytetarë të përgjegjshëm financiarisht në të ardhmen. Në këtë kuadër, Banka e Shqipërisë (BSh) dhe Shoqata Shqiptare e Bankave (AAB), me mbështetjen e Ministrisë së Arsimit, Sportit dhe Rinisë (MASR) dhe partnerëve të tjerë, do të organizojnë disa aktivitete edukative nën sloganin “Kujdesu për veten, kujdesu për paratë e tua!”, duke synuar përfshirjen e një numri sa më të madh të rinjsh, me qëllim ndërgjegjësimin e tyre mbi çështje të edukimit financiar.

Aktivitetin çelës të Javës së Parasë 2021 e përshëndetën Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, z. Gent Sejko, Ministrja e Arsimit, Sportit dhe Rinisë, zj. Evis Kushi dhe Kryetari i Shoqatës Shqiptare të Bankave, z. Silvio Pedrazzi. Kryetari i Shoqatës së Bankave të Shqipërisë, z. Silvio Pedrazzi, në fjalën e tij vlerësoi rëndësinë dhe rolin e kursimit dhe qëndrueshmërisë së sistemit bankar në përballimin e pandemisë Covid 19, si prova konkrete për rëndësinë e edukimit financiar. Kjo javë zhvillohet kur bankat janë përfshirë nga revolucioni digjital, i cili bëri të mundur të kapërcehet më lehtë pandemia Covid-19.

Paraja në banka është e sigurt dhe të rinjtë dhe të moshuarit kanë nevojë për njohuri financiare. Bankat ofrojnë siguri, janë kontribuuese në rritjen e mirëqenies, zhvillimit të ekonomisë, prandaj duhet besuar te bankat. Z. Pedrazzi siguroi angazhimin e plotë të sektorit bankar në Shqipëri, në bashkëpunim edhe me institucione të tjera dhe me BSh, për të promovuar edukimin financiar në veprimtarinë e tyre ditore dhe në çështjet dhe iniciativat e edukimit financiar.

Më tej, aktiviteti vijoi me ceremoninë e ndarjes së çmimeve për fituesit e konkurseve të organizuara nga Banka e Shqipërisë dhe Shoqata Shqiptare e Bankave me rastin e Javës së Parasë.

Konkursi i parë i organizuar në kuadër të kësaj jave ishte konkursi “Vizatimi më i Mirë” mbi temën “Kujdesu për veten, kujdesu për paratë e tua”, drejtuar nxënësve të klasave të V të vendit. Ky konkurs u mbështet nga Alpha Bank Albania.
Konkursi i dytë mbi fotomontazhet (memet) më të mira për temën, “Kujdesu për veten, kujdesu për paratë e tua!”, drejtuar nxënësve të klasave VII dhe VIII në të gjithë vendin, u mbështet nga FIBank Albania. Konkursi i tretë me video të krijuara nga nxënësit e shkollave të mesme, ku u trajtua tema “Kujdesu për veten, kujdesu për paratë e tua!”, u mbështet nga Tirana Bank. Konkursi i katërt mbi postimin më të mirë në Facebook me temë “Ndikimi i Covid-19 në ekonomi dhe kujdesi për financat personale në periudha pandemie”, drejtuar studentëve të degëve Ekonomiks dhe Financë-Bankë, u mbështet nga Banka OTP Albania.

Gjithashtu, në kuadër të Javës Globale të Parasë, në datën 25 mars do të organizohet për herë të tretë Kuizi Evropian i Parasë, një konkurs mbarë evropian me qëllim përmirësimin e kulturës financiare të fëmijëve në moshën 13-15 vjeç (klasat e 9-ta) pavarësisht lëndëve mësimore që zhvillojnë. Kuizi pritet të përfshijë qindra nxënës. Ekipi fitues në rang kombëtar do të konkurrojë në finalen evropiane të Kuizit Evropian të Parasë, i cili do të zhvillohet online më 20 prill 2021.